2012. március 2., péntek

Emelem kalapom!

Biztos mindenki szemében vannak olyan emberek, akik előtt ha nem is szemmel láthatóan, de gondolatban legalább kalapot emelünk. 
Én például nagyon szeretek nézni és megfejteni emberi sorsokat, miérteket, szíveket és életeket.
Sokszor elég csak egy szempárral találkozni...

Vannak olyan emberek, akikre ránézek és azt érzem, hogy meg akarom ölelni őket. Akik tudnak valamit az élet titkaiból. Akik emlékeznek és közben sírnak. Olyan szép a lélkük! Olyankor én is mindig sírok velük.

Sok emberrel találkozom, s így néha sok sorssal is. Mert van aki megosztani akar, átadni egy kicsit a fájdalmából, letenni. Ők mesélnek...

Apák, akik (fel)áldozzák életüket, szabadságukat, lemondanak boldogságukról, azért hogy gyerekeiknek pénzt keressenek külföldön. Anyák, akik rákos betegek, de erősek és csak titokban sírnak, hogy ne ijesztegessenek... Özvegy nénik és bácsik. Betegek. De nem reménytelenek.

Egy bácsi mesélte, egész éjjel nem aludt azért, hogy ma visszahonosítjuk. Annyira izgatott volt, hogy újra valóra válik az álma. Még ha nem is a régi Magyarország határain belül. Könnyek gyűltek a szemébe. Megadta a módját ennek a pillanatnak is. Inget vett, nyakkendőt, fésűlt hajjal jött. Sokáig néztem amikor nem látott.

Ők tényleg az élet szépjei!

Egyszer vizsga anyag volt az egyetemen, hogy életút interjút készítsünk egy olyan idős személlyel, aki túl van már a hetvenen. Sokat nem vaciláltam, nagytatám erre a feladatra kitűnőnek igérkezett. Magnetofont bekapcsoltam, és újra éltük (most már) együtt az életét.
Sírtunk.
Szegény volt, éhezett, hányódott, ruhátlan volt, háború volt... Megpróbáltatott volt. Fájt az ő fájdalma.

Sokan mondják, hogy van akinek több jut a fájdalomból mint másnak. Ők milyen engesztelést kapnak a végén?

Vannak olyan emberek, akik mellett megtanulunk értékelni. És boldognak lenni a pillanatban. Akik hallgatnak és csendben hordozzák a terhet. Akik nem mellveregetve nagyok, hanem titokban óriások. Ezeknek az embereknek a szemében van valami. Valami isteni. Ami előtt kalapot kell emelni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése